top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Gençoğulları

3 İsim 2 Aday

Ülkemizde Siyaset kendi ilgisi ve yetkisi  olmayan bir çok alana inmiştir. Bu sebeple siyasi etkenlerin sayıca bir hayli arttığı söz konusudur.


#CHP Genel Başkanı ve #MHP Genel Başkanı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde R.Tayyip Erdoğan karşısında yenilmemek için aday olmadılar. Bu seçimde şahsi olarak yenilmeyecek olsalar da siyaseten kaybetmiş olacaklar. Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı seçimleri MHP Genel Başkanının ve özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için, hayati bir önem taşımaktadır.

Çatı  adayının seçim kampanyasının büyük bir kısmı sosyal medyada yapıldı. Siyaset sahada ve konvansiyonel alanda yapılır. Sosyal medya yalnızca bir içeriktir.  CHP ve MHP Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaptığı stratejik hatanın bedelini 2015 seçimlerinde ödemeleri olasılığı çok yüksektir.

Ekmelettin İhsanoğlu'nun çatı adayı projesine yüklenen misyonu taşıyacak ve tabanı motive edecek kadar bir heyecan uyandırmadı. Konuşurken çok fazla teklemesi, genelde okuma yolunu seçmesi seçmenle iletişim kurmasını engelledi. Çatı adayına yüklenen misyon, AK Parti adayının ilk turda seçilmesini engellemek, mümkünse de, ikinci turda seçilmeyi başarmaktı.

Bu hedefi gerçekleştirebilmek için İhsanoğlu’nun, hem muhalefet tabanını sandığa gitmek ve kendi lehine oy vermek için mobilize etmeyi, hem de AK Parti tabanından belli oranda destek almayı başarması gerekir. 

İhsanoğlu, muhalefetin siyasi yelpazedeki konumuna denk düşen bir aday olduğu için değil, AK Parti’nin siyasi yelpazedeki konumuna denk düştüğü için muhalefetin çatı adayı olarak ilan edildi. İhsanoğlu, çatı aday olarak değil, tampon aday olarak belirlendi.  Çok az tanınıyor olması bir dezavantaj olacağı, siyaset üstü veya siyaset dışı olmanın aksine tam içinde olması gerektiği kanaatindeyim.

Muhalafetin seçimi kazanmak için, kazanacak adaya benzer bir aday profili arayışına girerek aynı tipte bir aday göstermeye çalışması siyaseten çok yanlış bir kontrataktır. Her adayın dayandığı bir temel olmalı ve kendine has bir duruşu ve ideolojisi bulunmalıdır.

HDP’nin adayı, Çatı Adayına göre siyaseten daha çok kabul gören ve seçime girme cesaretini göstermesi açısından önemli bir atak olarak daha çok bir karşılık bulacaktır.

Seçmen profiline baktığımızda, her bölgede aynı partiye mensup tabanın aynı düşünce ve beklentide olmadığını, farklı bir kültür ve bir yaşam tarzı olduğunu çok net görebiliyoruz. Aynı partiye mensup kişilerin partilerine oy veriyor olmalarının farklı gerekçeleri olduğu, bu yüzden seçmenin blok halinde oy vereceğini düşünmek biraz  yanlış olmaz mı?

Bu seçim sonucunda kazanandan çok kaybedenin konuşulacağı bir seçim olacaktır.

Murat GENÇOĞULLARI

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page