“Kendim Ettim kendim buldum” türküsü, 1970 yılında "Neşet Ertaş" tarafından bestelenmiş ve birçok ünlü sanatçı tarafından da aranjmanı yapılmıştır. "KENDİM ETTİM KENDİM BULDUM" Türküsü, aynı zamanda toplum tarafından bir referans olarak kabul edilir.
Bizim toplumumuzda türkü’ye hala şarkı diyenler var ne yazık ki… Elbette, şarkı ile türkü arasındaki farkı merak edenler olmuştur. Kısaca; Türkü yereldir, ait olduğu bir yer vardır ve bölgenin acılarını, sevinçlerini, tarihini dahi anlatabilir bazen. Bestesinin bile kime ait olduğu ve ne zaman yazıldığı da bilinmez anonimdir. Yani; Asırlar boyu unutulmaz, ayrıca ticari amaç da gütmez.
Ancak “Kendim ettim Kendim buldum” sözünü "Ben ettim kendi buldu" veya “O etti ben buldum” şeklinde değiştirmek isteyenler olduğunu fark ettim ve güldüm...
Bu söz, her ne kadar "ne ekersen onu biçersin" bir serzenişi olsa da, sonuç itibarı ile iki deyim arasında bir fark bulunuyor. Kendi edenin kendi bulduğu, genelde bir ders çıkarma ve olumsuz olarak sonuç veren, planlandığı gibi değil de başkası aleyhindeki beklentinin kendi aleyhine sonuç vermesi gibi bir durum söz konusudur. Ben buna kısaca "kabullenme evresi" diyeceğim.
Diğer bir bakış açısı da, buradaki gizli bir teselli olma davranışının saklı kalmış olmasıdır. Çünkü, başına gelenin bir başkası tarafından olmadığı, söz konusu zararın kendi kendine yapıldığı durumu oluştuğundan bir pişmanlık yansıması oluşmuş, zararın başkasından gelmemesi üzerine şekil almıştır. Aslında kişinin kendi kendine verdiği zararı, cümle alem bir araya gelse veremez. Buradaki Erdemlik, bunu anlayabilecek olgunluğa varabilmektir.
Peki, “etti” sözünden yolu çıktığımızda, söz konusunu olan sadece “ettiğini bulmak” olumsuz sonucu mudur? Elbette değil! Çünkü insanlar bazen yapmaları gerekeni yapmaz, bazen de yapmaması gerekeni yapar. O halde, “ Kendim ettim kendim buldum” sözünün buradaki karşılığı; yapılmamış olanın, gerçekleşmiş olmasıdır. Demek ki “ Kendim ettim kendim buldum” komplikasyonu, bazı durumlarda; “etmesi gerekirken etmemiş” olması ile aynı sonucu taşımaktadır.
Bir insanın “ne yaptığına ve ne söylediğine” bakmanın yanı sıra, “neyi yapmayıp neyi söylemediğine” bakmanın da bir gereklilik olduğu unutulmamalıdır.

Özetin özeti:
Kendi edenin yanında, etmesi gerekip etmeyen de bulur.
Murat GENÇOĞULLARI
Comentários