top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Gençoğulları

2015 yılına yolculuk

2014 Türkiye dış politika açısından son yılların en kritik ve sıkıntılı günlerini yaşadı. Türk diplomasisi bu yıl içinde eski sorunlarının yanı sıra yeni ve beklenmedik hadiselerle karşı karşıya kaldı ve bunlarla baş etmekte çok zorlandı.



Haritanın tamamına şöyle bir baktığımızda, iktidar özellikle "bölgesel rol oynama ve nüfuzunu yayma" konusundaki amaç ve hedeflerinde arzuladığı sonuçları alamadı. Ama buna karşılık Türk diplomasisinin yeni açılımları ve krizler karşısındaki dengeli davranışlarıyla başarılı bir performans gösterdi. Hiç kuşkusuz bunda Türkiye'nin kontrolü dışındaki beklenmedik gelişmelerin ve orta doğudaki iç savaşın payı var. 


Türkiyeyi yöneten hükumet iç politikada ideolojik tutumdan çok hizmet esaslı bir tutum sergilemesinin yanında, dış politikada özellikle Mısır ve Suriye konusunda ideolojik ve ilkesel bir tutum üzerine bir siyaset sergiledi. Bu Türkiyeyi bu ülkelerin iç işlerinde taraf tutma noktasına getirmiştir. 

AB ile ilişkilerde de Türkiye’deki iç siyasi gelişmeler nedeniyle soğukluklar yaşandı. AB üyeliğinin stratejik hedef olduğu söylemine rağmen, demeçlerdeki sert ifadelerin de etkisiyle AB vizyonu eski heyecanını kaybetti...

Bir kısmı yıllanmış sorunlarda bu yıl kayda değer bir yenilik olmadı.Kıbrıs meselesinde müzakereler kesildi; buna Doğu Akdeniz gazı uyuşmazlığı da eklendi... #Ermenistan ile normalleşme yönünde bir gelişme olmadı. #İsrail ile de öyle...


Bütün bu eski ve yeni sorunlar şimdi 2015’in dış politika gündemine taşınıyor.

Benim 2015 tahminlerim şöyle;

Işid yok olmayacak ancak, mevcudiyeti ile yetinmeyecek, alanını daha da genişletecek. Ukrayna’da ve Suriye’de iç savaş sürecek. Filistin’de aynı durum devam edecek. Rusya gücünü koruyacak. Avrupa Birliği ile müzakereler aynı şekilde devam edecek. ABD ile ilişkiler inişli çıkışlı devam edecek. Mısır ile ilişkiler normalleşme düzeyine çıkacak, Suriye’de güvenli tampon bölge kurulacak. 

Önümüzdeki yıl, sonuçları birlikte değerlendirmek üzere, hepinize Sağlıklı, Başarılı, mutlu ve bol kazançlı günler dilerim.

 

MURAT GENÇOĞULLARI

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page