top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıMurat GençoÄŸulları

Muhalefet Siyaset Yapmıyor

Güncelleme tarihi: 2 Nis 2020

Mahalli idare seçimleriyle, milletvekili seçimleri apayrı dinamiklere ve etkenlere dayanmaktadır. Yerel seçimin Türkiye oyu diye bir oy yok, daha doğrusu var ama bir anlamı yok... Her ilin ve ilçenin kendi oyları var.


Şimdi birileri AK Parti’nin en son milletvekili seçiminde aldığı % 50’yi başarı çıtası olarak gösterip, bir puanlık bir oynamayı bile büyük bir başarısızlık gibi takdim etme yoluna gidecekler. Oysa başarı ölçütü en son milletvekili oyunu geçmek değildir.


Elma ile armut’u kıyaslamak ne kadar yanlışsa iki farklı seçimi kıyaslamak da o kadar yanlıştır. AK Parti son yerel seçimlerde % 38 oy almıştır. Bu durum partide bir çöküntü falan meydana getirmemiş, aksine milletvekili seçiminde daha büyük bir toparlanmaya ve daha büyük bir sıçramaya sebep olmuştur.


AK Parti % 38’e rağmen belediyelerin büyük bir kısmını almayı başarmıştır. Eğer bir kıyaslama olacaksa bununu iki ölçütü olabilir. Birincisi 2009 yerel seçimlerindeki toplam yüzde, ikincisi alınan belediye sayısı...


Bu seçimde de AK Parti’nin belediyelerin büyük bir kısmını kazanacağından şüphe yok, oy yüzdesi de 2009’u kesinlikle geçecektir. Özellikle mevcut ve yeni Büyükşehir belediyelerinin büyük bir kısmını AK Parti alacaktır. AK Parti’nin alamadığı Büyükşehirlerde yakalayacağı oy artışı da Türkiye ortalamasını yükseltecektir.

Klasik siyasi kutuplaÅŸma konusunda, genel siyasi tablonun ne olduÄŸu biliniyor.

Muhalefetin, belediyecilik konusunda AK Parti’yle yarışamadığını biliyoruz. Kampanyalarda ne bir vizyon ortaya koyabiliyorlar, ne ciddi bir proje açıklayabiliyorlar.  Bununla birlikte muhalefet partilerinin kampanyayı yerel konular, adaylar ve şehir üzerinden değil de genel siyaset üzerinden yaptığını her seferinde görüyoruz.Nitekim bu seçimde de aynı tabloyu hep birlikte göreceğiz. 

Muhalefet partilerinin yerel seçimlerde kendine siyasi bir malzeme bulamamasından kaynaklanan bir çok stratejik sorunlar yaşadığını görüyoruz. Yerel seçimlerde Kent sorunlarının ele alındığı ve beraberinde çözüm önerilerinin ve projelerinin halka izah edilmesi, şehre katma değer sağlamak adına vatandaşın tatmin edilmesi gerekirken, aksi bir tablo ile karşılaşıyoruz. Belediyecilik hizmetlerinin ne olduğu ve olması gerektiği ile alakalı en ufak bir fikirleri dahi yok. Varsa yoksa Başbakan'a karşı bir tutum ve eleştiri yağmuru var.


Murat GENÇOĞULLARI

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page