top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Gençoğulları

Oruç Tutma, Oruç Ol

Yemek sözcüğü kelime olarak isim ama aynı zamanda fiil.  Mesela;  Yemek  yemek. İki eş sesli aynı kelimenin yan yana gelmesi ile isim ve fiil olarak bir anlam kazanıyor. Oruçlu olmak sadece yemek yememek değildir.  Nefsi tutmaktır. Aynı zamanda tutulması gereken ne varsa onu tutmaktır. Şehvetten, öfkeden, kinden, hasedden, nefretten, sevgisizlikten. Böylelikle hem kalbin hem de aklın kapıları açılmış olacaktır.


Peki, bunları niçin yapacağız? Bütün bunları yapmaktaki asıl maksat;  “düşünmek “ . Her şey düşünmek için, çünkü insan herhangi bir şeyler yaparken düşünemez.  Oruç düşüncelerle tutulmaz aksine daha çok düşünmeye vakit ayırmak için tutulur. Çünkü aç kalındığı vakit düşünme yetimiz yok olmuyor. Ramazan ayı bizi tüketmeye, eğlenmeye,  hoşça vakit geçirmeye davet etmiyor. Aksine bizleri tefekkür etmeye çağırıyor. Herkes evvela kendini kendi gönlüne davet etmelidir.  Şatafatlı sofralarda yapılan iftarlar,  pahalı restoranlardaki açık büfe iftar görgüsüzlüğü ile Oruç ne kadar makbul olur? Düşünmemiz lazım!

Önemli olan tutulan #Oruç'u açmak değil, Oruç'u açarken bile tutmaya devam edebilmektir.

Sırf görünür olmak pahasına, Belediyeler tarafından yapılan  “Ramazan Etkinlikleri” adı altında koparılan gürültü ve tantanalar, Ramazan ayının ruhaniyetine, Orucun maneviyatını ihlal etmektedir.Güya İslâmî ritüelleri kamusal alanda görünür kılmak. Bunca gürültü ve ihlaller sırf  “görünür olmak” pahasına değil mi? İbadetten beklenen o sükûnet ve nezaket, o maneviyat ve ruhaniyet, nerede? Murat GENÇOĞULLARI


33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page